DE APEN APEN NA

Het filmpje Submission van het duo Hirsi Ali / Van Gogh dat gisteravond in Zomergasten was te zien (zie onder) toont vrouwenlichamen met Arabische teksten. Is dat wel zo origineel als gepretendeerd wordt? De Iraanse (video)kunstenares Shirin Neshat maakte tien jaar geleden een serie werken die daar wel héél, héél erg sterk op lijkt. Shirin Neshat is geen onbekende in Nederland, haar werk is hier regelmatig te zien. In 1997 bijvoorbeeld op de fotomanifestatie Noorderlicht.
In juni 2000 schreef NRC Handelsblad naar aanleiding van een expositie in Maastricht: “De gewaden laten alleen hun gezicht, hun handen en voeten vrij. Soms zijn die naakte lichaamsdelen beschreven met sierlijke Arabische letters.”
Over het filmpje Submission van Ali / Gogh zegt de Volkskrant vanochtend: “De verhalen van deze vrouwen worden doorsneden door beelden van naakte vrouwenlichamen waarop Arabische teksten zijn gekalligrafeerd.”
Wie de beelden vergelijkt krijgt dan ook onwillekeurig de smaak van plagiaat in de mond. Maar het ergste is dat Hirsi Ali noch Van Gogh melden aan wie ze schatplichtig zijn. Als zelfverklaard islam-emancipeerders moeten ze het werk van Shirin Neshat wel kennen. De enige reden die ik kan bedenken voor het verhullen is dat het verhaal van Shirin Neshat niet strookt met de praatjes van het duo.
Lees een interview in Time Magazine met Shirin Neshat (met foto-essay).
En bekijk ook: The Gun and the Gaze

Over Francisco

eindredacteur Joop.nl