Spring naar inhoud

Zweefmolenmuziek en bloeddorst

Zweefmolenmuziek from Francisco van Jole on Vimeo.

Zaterdagavond, tussen twee buien door. De zweefmolenaars wachten hangend op het begin van het volgende rondje. Uit de boxen klinkt een vrolijk, kermisachtig, lied uit voorbije tijden. Totdat je naar de tekst gaat luisteren:

Shouting, 'Praise the Lord, we're on a mighty mission
All aboard, we ain't a-goin' fishin'
Praise the Lord and pass the ammunition
And we'll all stay free'

'Prijs de Heer en geef de munitie door'. Aalmoezenier Howell Forgy sprak die woorden op 7 december 1941 tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbour als aanmoediging tegen de vermoeide bemannlngsleden van de kruiser New Orleans.

Het zinnetje werd legendarisch, gekoppeld aan een - verzonnen - verhaal over een aalmoezenier die tijdens de aanval zijn Bijbel neerlegde en een afweergeschut overnam.

De Hollywood-componist Frank Loesser, die ook in het leger diende, hoorde van de woorden en maakte er dit liedje van. The Merry Macs maakten er een plaat van maar de grote doorbraak kwam toen Kay Kyser het nummer opnam met zijn big band. Het werd nummer 1 in de Billboard. Die uitvoering hoor je hier op De Parade. Loesser schonk de opbrengsten van het lied aan de Navy-Marine Corps Relief Society, een hulporganisatie voor marine-veteranen en hun gezinnen.

Ik weet dat omdat ik het liedje ergens eind jaren negentig, toen mp3's nog zo pril waren dat je alles downloadde dat je te pakken kon krijgen, hoorde en verbaasd was over de tekst in combinatie met de vrolijke, aanstekelijke muziek.

Praise the Lord and swing into position
Can't afford to be a politician
Praise the Lord, we're all between perdition
And the deep blue sea

Tien jaar later heb ik het nog wel eens gebruikt in een video-column bij De Leugen Regeert om te laten zien hoe propaganda, muziek en beeldvorming werken. Dat geldt eigenlijk ook voor dit clipje. De mensen op de zweefmolen hebben vermoedelijk geen idee waar ze naar luisteren. Laat de context weg, zet de vertaling in ondertitels en een vredig tafereel op De Parade wordt ineens een toonbeeld van bloeddorst.

Ik vind het overigens een geweldig nummer.

%d bloggers liken dit: