Spring naar inhoud

Romantiek is onsterfelijk

We zijn nog nooit zo romantisch geweestIn De Nacht van Jole spreek ik straks vanaf 2 uur op Radio 1 met filosoof-journalist Hans Kennepohl over zijn boek 'We zijn nog nooit zo romantisch geweest' waarin hij uiteenzet hoe ons hele leven is doordrongen van de opvattingen die horen bij de Romantiek.

Bij het woord romantiek denken we vaak aan kunst uit de 19e eeuw of aan goedkope kunst maar Kennepohl legt uit dat het romantisch denken niets minder dan een ideologie is, een manier waarop we naar de wereld en vooral ook naar onszelf kijken. De romantiek is springlevend, zegt hij maar alleen zijn we ons daar niet van bewust.

We denken dat onze opvattingen over liefde, dood maar ook huisdieren en eten  bij deze tijd horen, of bij het leven zoals het is, maar ze komen voort uit het denken van romantische filosofen en kunstenaars. Zonder hen zou ons leven er heel anders uit zien. Daar wil Kennepohl ons van doordringen en dat doet hij met verrassende inzichten.

De complete uitzending kun je hier terugluisteren en downloaden 

cc-foto: Vinoth Chandar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: