Ontdekking

Is er leven op Pluto? Weer zo’n intrigerende vraag die door de wetenschap dood wordt geslagen. Al weten we het eigenlijk al, hoorde ik een expert op de radio vertellen, er is geen leven op Pluto. Ik wist dat niet.
 

wikipedia
 

Het voelde even als toen ik als kind een blikken sigarendoosje opgroef in de achtertuin van een bouwval. De zon sidderde en in de stralen dwarrelden kleine stofdeeltjes als in een soort mini-universum. Ergens kijkt iemand zo naar ons, zonder ons te zien, denk ik wel eens op momenten dat geen andere gedachten zich aan me opdringen en het universum lokt met al zijn ledigheid.

Ik bekeek het doosje en veegde de resten aarde er af. Het was oud. Ouder dan ik. Ouder dan iemand die ik kende waarschijnlijk. Er moest iets inzitten. Iemand had het hier immers begraven. Een schat. Een sleutel tot een verborgen kluis. Een brief vol geheimen. Ik opende het deksel. De doos was leeg. Niets zat er in. Helemaal niets.

Nog voor de teleurstelling zich meester van me kon maken, drong een nieuw mysterie zich aan me op. Waarom had iemand een leeg sigarenkistje begraven? Welk doel was daarmee gediend? Was het doosje op zich belangrijk geweest?

Ik bestudeerde het dunne metaal. Het had zo’n kleur groen die ook blauw kon zijn en vaak voor machines wordt gebruikt. Ik rook aan de binnenkant. Geen sigarenlucht. Er stond verder ook niets op. Het deksel was een beetje ingedeukt, misschien door het aanstampen van de aarde. Ik kon er niet over uit.

Precies dat gevoel bekroop me dus toen ik naar de radio luisterde en de expert hoorde vertellen dat we ontdekt hebben dat er geen leven is op Pluto. Waarom is Pluto er dan?

Over Francisco

eindredacteur Joop.nl

One Reply to “Ontdekking”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.