Ridderzaal, voorheen de Loterijzaal geheten

De Ridderzaal, gebouwd tussen 1250 en 1290. Ik had er door de naam altijd een beeld bij van koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Want ja, Nederlandse ridders staan niet in m’n geheugen. Behalve Ridder van Rappard maar dat was een rechtse houwdegen uit de jaren ’60 die als burgemeester zo’n beetje alles verbood wat links was, van homo’s tot feminisme en lange haren. Als hij nu geleefd zou hebben, was hij waarschijnlijk elke dag op tv. Of had hij zijn eigen Don Quichot-achtige reality serie.

Deze week liep ik er langs en het viel me weer op hoe spannend het gebouw is. Welke ridders zouden er zich verzameld hebben? Ik googelde en las:

“In de tijd van de Republiek werd de zaal voor allerlei andere doeleinden gebruikt, zoals voor verkoop van boeken, wandelplaats, markt, winkelcentrum, wachtruimte voor de rechtbank, exercitieruimte en trekkingen van de Staatsloterij. Daarom werd hij ook wel Loterijzaal genoemd. De naam Ridderzaal is pas in de negentiende eeuw, onder invloed van de romantiek, in gebruik geraakt.”

Loterijzaal. Je snapt dat ze die naam niet meer aan het parlement willen verbinden.

Overigens is de zaal gebouwd door Floris de Vierde die wel ridder was en werd gedood tijdens een toernooi, door een jaloerse echtgenoot volgens een van de verhalen. De zaal werd voltooid door zijn zoon (dank André voor de correctie, zie reactie hieronder) opvolger Floris de Vijfde, eveneens ridder, die op zijn beurt ook vermoord werd, met 22 messteken. De dader werd in een vat vol spijkers door de straten gerold.

Nederland was toen nog echt gezellig.

Over Francisco

eindredacteur Joop.nl

3 Replies to “Ridderzaal, voorheen de Loterijzaal geheten”

  1. Ehhh, leuk geschreven, maar volgens mij was de vader van Floris V Rooms koning Willem II. Die kwam om het leven in de slag bij Hoogwoud (Berkmeerpolder) in de strijd met de Westfriezen. Rooms Koning was de titel die hij kreeg omdat hij kandidaat keizer was van het Heilige Roomse Rijk.

  2. “Overigens is de zaal gebouwd door Floris de Vierde (…).”
    Floris IV is overleden in 1234. De opdrachtgever voor de bouw van de Ridderzaal (circa 1250) was Willem II, de vader van Floris V.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.