Drie sterren geitjes

In Stroe, dat is een dorpje op de Veluwe waar ik ook nog nooit van gehoord had, staat een biologische geitenboerderij waar ze aan geitenyoga doen.

Geitenyoga dat is, je raadt het nooit, yoga met geiten. Geiten zijn niet alleen heel slimme, sociale en goedmoedige boerderijdieren, ze vinden het ook leuk om overal, maar dan ook werkelijk overal, op te klimmen. Dus als je op handen en voeten gaat staan en er is een geit in de buurt dan is de kans groot dat ze op je rug springt.

Een Amerikaanse yoga-lerares, die ook geiten heeft en dat bemerkte, bedacht meteen een business model. Sindsdien verovert geitenyoga de wereld.

Want dat de wereld vol zit met geitenliefhebbers is een van de grootste geheimen. Mensen zeggen niet gauw uit zichzelf dat ze geiten leuk vinden want ja, dat klinkt al snel zo gek. Maar als je het onderwerp in gezelschap aansnijdt zijn er altijd wel een of meer gelijkgestemden. De ogen gaan glimmen, er verschijnt een glimlach op de mond en al snel worden de verhalen uitgewisseld over hoe bijzonder geiten zijn. Dat ze gezichten herkennen en de voorkeur geven aan mensen die lachen bijvoorbeeld. Of hoe ze vasthoudend zijn zonder agressief te worden.

En natuurlijk hun moed. Een geit is nergens bang voor. Ik weet nog dat mijn vader me vertelde hoe in zijn vaderland Argentinië boeren een geit of bok tussen hun vee zetten als er een roofdier in de buurt was. Het vee sloeg in paniek op de vlucht voor zo’n roofdier, wat niet handig is in een kraal of ander afgezet gebied. De geit daarentegen opende de aanval en verjoeg de indringer.

Goed, geiten dus. In Stroe. Ze bleken superlief omdat ze iedere dag geknuffeld worden. Serieus. Dat is – ook – omdat het melken dan makkelijker gaat. Er is nog wel eens wat te doen over melken omdat daarvoor de lammetjes bij de moeder worden weggehaald maar dat doet deze boerin niet. Zolang een lammetje drinkt mogen ze bij hun moeder blijven.

Van die melk maakt ze kaas en die wordt onder meer verkocht aan l’Arpège, het toprestaurant van drie sterren ‘groentekok’ Alain Passard in Parijs. Toevallig m’n lievelingskok, al heb ik er nooit gegeten en dat vermoedelijk ook nooit zal doen sinds een vriend me vertelde dat hij wit wegtrok toen hij er na een etentje de rekening kreeg.

Dus eenmaal weer thuis zocht ik een recept van Passard om met de aangeschafte verse geitenkaas te maken. Ik kwam op deze site waar iemand een zelf bedachte variatie op een beroemd gerecht van Passard had gemaakt. Dat heb ik zelf weer versimpeld door de geitenkaas gewoon in blokjes te snijden in plaats van er ingewikkeld bolletjes van te maken. En de bietjes, of zoals we in Rotterdam zeggen krootjes, heb ik kant-en-klaar biologisch gekocht bij de supermarkt. Dan is het echt een supersimpel en supersnel te maken gerecht maar toch superlekker. Met dank aan de geitjes van de Groote Stroe. Of zoals de boerin zegt: de dames.

PS: Je kunt er ook gewone geitenkaas voor gebruiken maar wel biologische graag want dat betekent onder meer dat de geitjes naar buiten mogen en niet bij voorbaat platgespoten worden met antibiotica. Beter voor dier en mens.

Over Francisco

eindredacteur Joop.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.