Rotterdam - Homeland Security
15 januari 2003

STOERE STUMPERDS

SUV's heten ze, ofwel Sports Utility Vehicles. 'Weer zo'n LPF-er', denk ik onwillekeurig als ik zo'n agressieve opzij-opzij-grill in de achteruitkijkspiegel zie opduiken. Het zijn auto's die er met hun grote stevige ronde vormen uit zien als bodybuilders. Het zijn de horecaportiers van de weg.


Een SUV op de site van Opel is de weg kwijt.

Onwillekeurig roept de SUV associaties op met een persoonlijkheidsprobleem of compensatiedrang bij de eigenaar. Waarom rijdt een mens rond in een auto die meer toegerust lijkt voor een invasie in Irak dan de wekelijkse boodschappen?
Onderzoek van de Amerikaanse auto-industrie bevestigt het vooroordeel. "Bestuurders van SUV's zijn mensen die geplaagd worden door onzekerheid en ijdelheid. Ze zijn regelmatig nerveus over hun huwelijk en voelen zich ongemakkelijk met het ouderschap. Bovendien hebben ze geen vertrouwen in hun eigen rijvaardigheid", citeert het opinieblad The New Republic genoeglijk uit het nieuwe boek High and Mighty over het SUV-verschijnsel.
Het is dus allemaal waar wat ik over deze patjepeeërs op te grote wielen dacht. Het zijn losers die denken dat ze lef hebben door te doen alsof. Dat is prettig. Maar het kan nog erger.

In de Volkskrant van vandaag een artikel over de ludieke media-acties die in de Verenigde Staten gevoerd worden tegen deze voertuigen omdat het brandstofslurpers zijn: "In televisiespotjes worden de bezitters van terreinwagens - in Amerika bekend als SUV's - afgeschilderd als mensen die indirect bijdragen aan het terrorisme. 'Dit is George', luidt de tekst bij beelden van een man die zijn terreinwagen staat vol te tanken. 'En dit zijn de terroristen die geld krijgen, iedere keer dat George zijn tank vult'."

Zoveel weerstand roept vanzelf weer mededogen op. Die arme onzekere, slecht autorijdende vaders hebben het al zo moeilijk en dan krijgen ze ook nog zo'n lading kritiek over zich heen.
Dat medelijden is niet terecht want SUV-bestuurders behoren tot de categorie mensen die zich het beste laat omschrijven als 'bewuste asocialen'. Ze líjken niet alleen horken, ze zijn het ook. En niet omdat ze dom zijn maar omdat ze minstens ook slecht zijn. En van de verkoopargumenten voor een SUV is dat bij een botsing het de ander is die sterft. Ik zie ze al grijnzen bij alleen het idee.
Handig om te weten als je er ooit een met pech langs de weg ziet staan.

Francisco van Jole


Eerder op 2525 5.0:
Liefde
De scriptloze samenleving
Kort en krachtig
Het PowerPoint denken
Machine
Oewattoe
Schaken met de verbeelding
De Nieuwe Economie
De gadget-blues
Presentatie Blink
Wanneer ontroert het net?
Opkomst (en ondergang) van de digitale beeldcultuurABONNEREN
teksten & foto's © 1996-2003 Francisco van Jole

HOME 4.0 (1999-2001) - HOME 3.0 (1998) - HOME 2.0 (1997) - HOME 1.0 (1996)