Twitter: nu live vanuit Nederlandse rechtbank

dalai.jpgVerslaggevers die live twitteren vormen nu al de nieuwste media-trend van 2009. In Nederland gaat Jacco de Boer vandaag voor een primeur door live vanuit de rechtszaal te twitteren. Het betreft volgens de Friese verslaggever een zaak waarbij wat dronken miljonairs een dodelijk ongeluk met een speedbot hebben veroorzaakt.
Het verslag is vandaag hier te volgen.
Inmiddels wordt er ook al live getwitterd vanaf de persconferenties in het Witte Huis. Zoals gebruikelijk in twitterland moet het verslag van onder naar boven gelezen worden om er chocola van te kunnen maken. De Britse krant The Guardian laat lezers zelfs vraagsuggesties doen, wat voor gewone stervelingen de grootste kans is om ooit een vraag aan Obama te stellen.
Minder presidentieel bleek de account van de Dalai Lama. Zijne Heiligheid bleek niet van het bestaan op de hoogte, noch er toestemming voor te hebben gegeven. Dus werd de account door Twitter in de wacht gezet. Aangezien de geestelijke op de nepaccount wel binnen korte tijd tienduizenden volgelingen aantrok wordt overwogen alsnog een officieel kanaal op te zetten.
De zaak maakt de vraag los of Twitter – net als bijvoorbeeld Hyves doet – accounts van beroemdheden moet verifiëren. Twitter zelf denkt aan andere mogelijkheden. Het bedrijf overweegt ‘merken’ – en dat zijn beroemdheden ook – geld te vragen voor het gebruik, aldus oprichter Biz Stone in een interview.
In Nederland zijn ook diverse nep-accounts in omloop. Zoals die van premier Balkenende. Al hoewel je dat met deze premier natuurlijk nooit zeker weet vanwege zijn voorliefde voor grapjes, onhandigheden en combinatie daarvan.
Zijn Noorse collega Jens Stoltenberg kampt ook met een onverlaat die uit naam van de premier allerlei opmerkingen maakt over andere politici. De Noorse premier is not amused.
In de Amerikaanse staat Utah kampen ze met een andere vorm van nep-getwitter. Daar wordt via het microblog een zogeheten Amber Alert afgegeven, een alarm dat uitgaat als er een kind wordt ontvoerd of vermist. In het argeloos verspreidde nepbericht wordt zelfs een kentekenplaat van de ontvoerder genoemd.
Het voorval laat wel zien dat Twitter een goed middel is om grote groepen te informeren. Dat hebben ze ook ontdekt in de speciaal voor senioren gebouwde stad Tamarac in Florida. De gemeente gebruikt Twitter om mededelingen te doen aan de inwoners.
Over mededelingen aan burgers gesproken: In China is Twitter populair, zeker onder internationaal georiënteerde gebruikers. De brand in het TVCC-complex was dan ook vanaf het begin op Twitter te volgen, compleet met foto’s en video’s.
Minder journalistiek was een bijdrage in gratis krant De Pers. Twitter werd daarin een vorm van zelfbevrediging genoemd. De verslaggever – de ooit veelbelovende Mark Koster – constateerde dat het systeem niet werkte omdat hij een vraag had gesteld aan Francisco van Jole en geen antwoord had ontvangen. Dat klopte natuurlijk niet, iedereen krijgt immers antwoord op redelijke vragen. De voormalige primeurjager van zakenblad Quote had het antwoord vermoedelijk gewoon niet gezien. Johan Lont komt met een plausibele verklaring voor die misser.
Twitter, je moet er nét even beter naar kijken.
Tot slot nog dit: Komende donderdag wordt in meer dan 175 steden wereldwijd het Twestival gehouden, een evenement dat twitteraars bij elkaar wil brengen en geld inzamelen voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Voor Nederland wordt het in Amsterdam gehouden. Aanwezig zijn onder meer de Nederlandse twitterkoning Erwin Blom en het complete team van Bright. Als dat al niet voldoende is wordt de avond opgeluisterd door professionele schoonheid Ancilla TIlla die met camera door het publiek loopt en interviews doet. Kom ook.
Kun je meteen vragen naar haar geheime twitteraccount.
CC-foto: Elton Melo