Wat er niet klopt aan gangsterfilms

Ik beken, ik kon geen genoeg krijgen van de beelden van de spectaculaire overval in Amsterdam-Noord. Misschien omdat het een geval leek van life imitates art, dat je zag dat al die misdaadfilms toch niet helemaal onzin zijn, dat fantasie best werkelijkheid kan worden. Wat voor mensen die graag fantaseren natuurlijk een extreem prettige gedachte is.

Ik moest meteen denken aan een soortgelijk crimineel spektakel van een jaar of dertig geleden waar een vriend van mij getuige van was. Een stel Italiaanse gangsters had bij een overval de vrouw van een bankdirecteur uit Spijkenisse gegijzeld. Op de vlucht voor de politie wilden ze in de Rotterdamse Graaf Florisstraat van auto wisselen. Daarvoor hadden ze garage naast de werkplaats van de vriend op het oog, daar stonden snelle bmw’s. De garagehouder was alert en sloot snel de deur waardoor de wissel niet door kan gaan. Daar stonden ze dan, midden op straat, keurig in het pak en met automatische vuurwapens in de aanslag.

“Ik heb nog nooit zulke ijskoude blikken gezien,” vertelde de vriend met een zeker ontzag. “Het leed geen twijfel dat ze iedereen die hen probeerde te stoppen uit de weg zouden ruimen.” Hij sloeg het tafereel gade, verscholen achter een machine. De gestrande boeven keken rond. Een overbuurvrouw was net in haar Volvo gestapt. Een gangster liep er op af, trok het portier open en gebaarde met zijn wapen dat de vrouw moest uitstappen. Dat deed ze niet. De gangster pakte de vrouw bij de arm en begon aan haar te trekken. De vrouw hield het stuur stevig vast en riep ‘nee, nee, dit is míj́n auto’. De vriend durfde amper te kijken wat er zou volgen…. 

De gangster wachtte even en liep toen tot zijn verbazing onverrichterzake weer terug naar de auto waar ze mee gekomen waren. Ze stapten in en stoven weg. In de Schipholtunnel wisten ze daarna op slimme wijze nog aan het achtervolgende leger agenten te ontsnappen. Jaren later werden ze in een vuurgevecht met de Franse politie gedood.

Dat verhaal van die vrouw ben ik nooit vergeten. Waarom reageerde zo? Ze weigerde gewoon toe te voldoen aan het bevel. Ze gaf niet toe aan de dreiging van geweld. Dat moet je maar durven.

Nu bij de overval in Amsterdam Noord speelde iets soortgelijks. Terwijl de overval aan de gang was en de boeven met kalasjnikovs schieten, reed een witte Canta de straat in. AT5 spoorde de bestuurster op en noteert:

Nadia Congiu woont haar hele leven in Amsterdam, en heeft al een boel meegemaakt. Maar dit had ze niet aan zien komen. “Dat verwacht je toch niet. Dat je op weg bent voor een ons filet en wat kattenvoer, en dat er dan een man staat met een automatisch geweer.” Ze reed recht op een overvaller af, automatisch geweer in de hand, bivakmuts op. “Eerst dacht ik nog, dit is een filmset. Maar toen opeens begint ie met dat geweer te zwaaien, zo van: ‘weg hier!'”

Op de beelden is te zien hoe de vrouw zich met het brommerautootje uit de levensgevaarlijke situatie manoeuvreert. Bij AT5 vertelt ze opvallend laconiek over haar koelbloedige reactie. “Ik ben vanmorgen nog naar de supermarkt gegaan, en toen ben ik wel gewoon aangekomen, en heb ik alsnog mijn onsje filet en wat kattenvoer gekocht.”

Ze worden weggelaten in de meeste gangsterfilms, net als in de meeste geschiedenisboeken omdat ze niet passen in de fantasie van mannen: koelbloedige vrouwen.

1 gedachte op “Wat er niet klopt aan gangsterfilms

 1. Arie Hoekstra

  Hoi Fransico,
  Ook ik heb met stomme verbazing zitten kijken naar die beelden op Dumpert. Ik zou naar de Jumbo in Noord gaan die middag, maar ben toch naar Landsmeer gereden. Dit terzijde. Op dat tijdstip was er onweer en en regen kwam op bakken uit de hemel.

  Die overval in Amsterdam Noord? Hoe dom kan je zijn om tijdens de daad alle aandacht op je te trekken? Wie gaat er midden in toch ook een woonwijk en bedrijventerrein lopen knallen?
  Dan het vluchten? Ze hadden in Broek in Waterland een wisselauto klaar staan, dus ze hadden die route voorbereid. Maar als je Broek in Waterland een beetje kent kun je daar eigenlijk geen kant op als je de provincialeweg bent afgegaan. Dat kan elke simpele ziel begrijpen, dus een hele domme actie.
  Dan ook de gebruikte auto’s, die Audi’s en Porsche Cayenne? Dat is vragen om moeilijkheden en vooral je valt op. Door hard te gaan rijden, bellen mensen meteen de politie.
  Slimmer was geweest een paar auto’s van Diks te huren voor weinig geld. Dat valt minder op en houd je aan de snelheid. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Gisteren had ik op een besloten FB groepje van ons woonachtig in de Nieuwmarkt een Tip gezet: Hoe moet je een overval plegen? Tip 1 niet in de lucht schieten als je er mee bezig bent.
  FB heeft tot mijn verbazing (en ook van meer leden) dat bericht verwijderd.

  Groetjes Arie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.