Beeldvorming

beeld1.jpgBijgaande screenshot van een dating-site voor moslims kwam ik tegen in een overzicht van populaire links. Het plaatje is van het type humor om te lachen – I Just Can’t Make A Choice For Some Reason, stond er bij. Het is komisch bedoeld maar is het ook echt een bestaand beeld? Ik ging naar de bewuste datingsite muslima.com en probeerde het te reproduceren. Dat lukte me niet. Er zijn wel foto’s van vrouwen die zich hullen in zo’n kijkdoos maar je krijgt ze niet op een rijtje als in het grapje.
Integendeel, de werkelijkheid ziet er heel anders uit. Ik probeerde een paar landen uit en liet de moslim-kandidates rangschikken op bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, Frankrijk en Marokko. Zie hier het resultaat. Je mag proberen te raden welke set bij welk land hoort.
Het oorspronkelijke komische plaatje blijkt niet te reproduceren. Niet alleen zijn er geen criteria om alleen niqaabs te tonen maar het browservenster ziet er bij muslima.com in de praktijk anders uit. De maker heeft het beeld dus zelf zitten samenstellen. Al die moeite maakt het plaatje toch net iets anders. Is het nog wel humor of is het gewoon fanatieke anti-moslim propaganda?
beeld5.jpgDit beeld zonder foto’s kwam ik ook tegen. Het is de tweede pagina van Afghanistan. Het is eigenlijk net zo’n beeld als dat van al die niqaabs op een rijtje en de boodschap kan hetzelfde zijn: de religie dwingt vrouwen zich te verstoppen voor anderen. Maar het beeld is ineens niet meer grappig of komisch. Je voelt je als kijker niet meer superieur, het Belgenmop-achtige element waar de eerste grap op is gestoeld (haha, wat zijn die moslims toch achterlijk!). Dit zijn vrouwen die niet voor de buitenwereld mogen bestaan. Dat is geen grapje. Dat is een ideologie waar we oorlog tegen voeren in Afghanistan.
beeld6b.jpgMuslima.com is onderdeel van een internationaal datingbedrijf dat liefdezoekenden uitsplitst naar bijvoorbeeld nationaliteit, huidskleur, religie en overgewicht. Alleen whites-only ontbreekt, dat ligt kennelijk toch iets te gevoelig. Er is ook een site louter voor militairen. Daar maakte ik bijgaande screenshot. Het zijn de mannen die we in het kader van de oorlog tegen terrorisme afsturen op de vrouwen uit het komisch bedoelde eerste plaatje. Wat denk je, gaan we die hearts & minds winnen?
Het kan overigens zo zijn dat die Afghaanse vrouwen gewoon geen foto van zichzelf hebben. Dan krijgt dat fotoloze beeld ineens weer een andere lading. Dat is de truc van beelden, je denkt dat ze je iets laten zien maar meestal vertellen ze je alleen wat je al dacht.
Conclusie: als je wilt blijven lachen moet je niet teveel nadenken. Haha.