Spring naar inhoud

Nederlandse slechteriken in bami-western

Koloniaal leest de krant
Screenshot Buffalo Boys

Je ziet niet vaak een buitenlandse film waarin Nederlanders de slechteriken zijn maar Buffalo Boys laat er geen misverstand over bestaan. De debuutfilm van Mike Wiluan is een Indonesische western die speelt in de 19e eeuw. Ja, dat lees je goed: Indonesische western. Het is weer eens wat anders, geen spaghettiwestern maar een bami-western.

Twee in het Wilde Westen opgegroeide Indonesische mannen keren terug naar hun geboorteland en zien hoe gruwelijk de Nederlandse kolonialen daar huishouden. De bruutste misdadiger is ene Van Trach, gespeeld door Reinout Bussemaker. Als kijker realiseer je je ineens hoe het moet zijn om als naoorlogse Duitser naar films over de Tweede Wereldoorlog te kijken. Je begrijpt, de mannen kunnen de misdaden tegen hun volk niet over hun kant laten gaan. Ook al leert een wijze vrouw hen dat vergeving beter is dan wraak.

Buffalo Boys wordt wel vergeleken Django Unchained. Dat is naar mijn mening een te groot compliment, al heb ik de film van Tarantino nooit gezien. Niettemin is Buffalo Boys knap gemaakt, met vechtscenes waarin Amerikaans vuurwapengeweld wordt gemengd met Oosterse vechtsport. Het bloed vloeit rijkelijk. De gruwelijkheden laten weinig aan de fantasie over. Even lijkt het zelfs of de film een feministisch trekje krijgt maar die belofte wordt helaas niet waargemaakt.

Verder veel curiosa, zoals dat de kolonialen Engels spreken - White Only, zegt het bord naast de deur van de Indische saloon - maar wel een Nederlandse krant lezen. Die dan weer opvallende taalfouten bevat. ‘Opstandelingen zouden veroordeeld dood’ zie je in een flits staan. Met dank aan Google Translate vermoedelijk.

Google leert ook dat er in de 18e eeuw ergens een baron Van Trach leefde maar dat is vast toeval want de regisseur stelt nadrukkelijk dat het verhaal bij elkaar is verzonnen. Al is het helaas geen verzinsel dat Nederlandse kolonialen als beesten tekeer zijn gegaan. Dat het er in werkelijkheid wat minder Game of Thrones-achtig aan toe ging, doet daar niets aan af.

Buffalo Boys is geen meesterwerk maar biedt prima vermaak en is zeker het kijken waard. De film, een Indonesische-Singaporese productie, was de officiële inzending van Singapore voor de Oscars van 2019. Ik huurde de film via de Amerikaanse iTunes-store (ooit geregeld via deze methode) en heb geen idee wanneer die in Nederland beschikbaar is. Ik hoop eigenlijk dat hij hier in de bioscoop gaat draaien. Zou waarschijnlijk ook goed zijn voor de discussie over het koloniale verleden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: