Veerhuis

Dit is het Veerhuis in Schiemond. Een huis gebouwd in 1917 naar een ontwerp van H.A.J. Baanders die ook Heijplaat tekende. Dat is een wijk annex dorp aan de overkant van de rivier waar de scheepswerf RDM gevestigd is. Het huis heeft dezelfde stijl als het dorp op de andere oever maar valt aan deze kant wat uit de toon. Het staat alleen, een weeshuis, verstoken van alle familie.

Foto Gemeentearchief 1949

In de 20e eeuw trokken dagelijks honderden arbeiders met de veerdienst de rivier over. Tot er geen schepen meer gebouwd werden. Het veerhuis raakte in verval en dreigde gesloopt te worden maar dat wisten buurtbewoners te voorkomen. Nu wacht het op restauratie. Die liep wat vertraging op want er woonde een beschermde vleermuis. Een vleermuis in het veerhuis, de wereld rijmt vanzelf.

Het moet uiteindelijk een schrijvershuis worden. Waar schrijvers zich terug kunnen trekken, dagenlang staren naar het stromende water tot er woorden beginnen te vloeien.

Misschien moet de eerste schrijver het pand betrekken voordat de restauratie begint. Levert vast een mooi horrorverhaal op. Bijvoorbeeld over een huis dat ontsnapte uit een dorp, de rivier overzwom en daar gezelschap kreeg van een vampiervleermuis die om niet op te vallen overdag in een schrijver veranderde maar zo gauw de avond viel geduldig wachtte op voorbijgangers die even stilhielden om een foto te maken. Net lang genoeg om de tanden in het vlees te kunnen zetten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.