De bijzonderste thriller in tijden

Een thriller waarbij je op je op het puntje van je stoel zit en van de zenuwen een heel pak nootjes naar binnen werkt. Het onderwerp? Geen juwelenroof, spionageplot, aanslag of prestatiedrang van een topchef. Á plein temps gaat over een week in het leven van een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen.

In de openingsscène ligt ze in bed te slapen maar het duurt even voordat je door hebt wat je precies ziet. Dat verhoogt meteen je concentratie. De wekker gaat af. Ze springt uit bed maakt ontbijt en dan begint wat een dagelijkse race tegen de klok blijkt te zijn. Het tv nieuws kondigt aan dat het openbaar vervoer staakt. Een ramp. De kinderen moeten ontbijten, naar een oppas brengen, rennen naar het station, vervoer zien te vinden, op tijd aankomen op je werk in een 5 sterren hotel in Parijs waar alles draait om punctualiteit want de gasten betalen veel en misdragen zich als beesten. Tussendoor de perikelen van een echtscheiding, geldproblemen en nog een reeks andere zorgen. Tot ze ‘s avonds doodop in bed kruipt en de wekker al op de volgende dag ligt te loeren.

Laure Calamy schittert als Julie Roy, ze sleurt je mee in haar carousel van emoties terwijl je steeds op de achtergrond de gek makende bestaansonzekerheid blijft voelen. Ze kreeg voor haar rol een César, de Franse Oscar. De film die eind vorig jaar in de bioscopen verscheen won meer prijzen maar ontsnapte aan mijn aandacht. Zo was er ook een César voor het script dat inderdaad razendknap in elkaar zit. Al haar worstelingen zijn herkenbaar en lijken zo uit de realiteit geplukt, nergens is sprake van overdrijving en toch voelt het alsof je naar Mission Impossible zit te kijken.

Het is ook een eerbetoon aan alleenstaande moeders. Wat een heldinnen.

Ik bekeek À plein temps (Full Time) via een Amerikaanse streamingdienst. De film is zo ver ik weet in Nederland (nog) niet (meer) te zien. De NPO zou de film op prime time moeten vertonen.

PS: Iedere zondagavond verstuur ik In de Week, een persoonlijke nieuwsbrief over wat ik de afgelopen week zag, las, hoorde en dacht. Fijn als je die wilt ontvangen. Abonneer je hier gratis. Dank je wel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.