Premier Guppie

jeepeeHeeft Nederland eindelijk ook een cartoonrel, doet niemand er wat mee. Het softwarebedrijf met de weergaloze naam ‘Guppies in the Dark‘ maakte een iPhone app, oftewel programmaatje, dat een getekende karikatuur van premier Balkenende laat dansen op muziek.  Een onschuldig grapje waar bijvoorbeeld Mei Li Vos hartelijk om moest lachen.

Wie er de humor niet van in zag was JPB zelf. Nadat hij zich eerder dit jaar al volstrekt belachelijk had gemaakt door minister Verhagen in het openbaar een Twitter-verbod op te leggen, stuurde hij nu een ambtenaar van de Rijksvoorlichtingsdienst op Apple af. Of het bedrijf die gratis app maar even snel uit de winkel wilde verwijderen. Apple gaf gevolg aan het verzoek omdat het een clausule hanteert dat beroemdheden geen onvrijwillig onderwerp mogen zijn van apps. Daar is in het algemeen wat voor te zeggen maar nu resulteerde het in regelrechte censuur.

Wat een guppie. In the dark, want Balkenende is een zwart gat.

Het zou een terechte tegenactie zijn als tv-programma’s komende week de geanimeerde Balkenende in beeld brengen, liefst permanent als een dansend losertje aan de rand van het scherm. Net zo lang tot hij in het echt uit beeld verdwenen is.

Gisteren kwam de maker van de JeePee-app in Radio Online aan het woord. Dat kun je hier beluisteren (begint op 39:40).

Er is voor Mac-gebruikers een desktop app gemaakt.

4 Comments

  • En DUS moeten ze snel een app. voor Android maken. Dat kan niemand tegen houden. En? Kunnen de “gewone smartphone”gebruikers ook eens lachen! #uguyswithiphoneshaveallthefun

  • Was er niet ooit een reclame met een karikatuur van Balkenende er in? Voor de Kijkshop, waar op zich niemand mee geassocieerd wil worden en dat begrijp ik best. Maar het mocht niet. ( http://images.fok.nl/upload/jpkijkshop.jpg )
    Dat zijn toch toch Berlusconiaanse trekjes. De Italiaanse minister van Onderwijs zei gisteren nog dat wie de premier beledigt, het hele land beledigt. Ik zou daar op z’n Jeepees op willen zeggen: Dat moeten we niet willen.

  • Leuke app! Ik heb ‘m gelukkig nog op mijn iPhone staan. Wellicht een beetje flauw dat de RVD is gaan informeren of hier wat aan te doen is… maar die clausule van Apple is vrij helder. De makers hadden dit natuurlijk al lang zien aankomen. Als ze het jammer vinden dat hun (mooi ontwikkelde) techniek nu is verdwenen uit de App Store, dan veranderen ze toch gewoon het hoofd (maak de mogelijkheid om je eigen hoofd op dat figuurtje te zetten). De pr hebben ze al binnen dankzij JeePeeDeEmPee.

  • Update:

    @MaximeVerhagen: Heb de jeepee app vorige week gedownload en aan de premier laten zien, die het wel kon waarderen

    (bestond hier maar een YouTube filmpje van…)

5 Pingbacks

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.