Goede voornemens, gaan ze nu lukken?

Rond de jaarwisseling kijk ik vaak terug op wat er terecht is gekomen van mijn goede voornemens. Het is altijd een masochistische exercitie want meestal belanden al die plannen en ambities op de almaar groeiende persoonlijke vuilnisbelt. Dat is pijnlijk omdat de voornemens bedoeld zijn om datgene waarin ik naar mijn eigen gevoel tekortschiet te veranderen. Het mislukken van de voornemens is dan wat de Engelsen zo mooi noemen adding insult to injury. Niet alleen ben ik niet wie ik wil zijn, ik slaag er ook niet in dat te worden.

In 2020, het wereldrampjaar, kwam er natuurlijk helemaal niks van terecht. Dat knaagde al meteen vanaf het begin van de pandemie. Toen duidelijk werd dat we opgesloten raakten in een bubble, intelligent nog wel, nam ik me voor als een razende boeken te gaan lezen. Ik had er op ingezet dat jaar 40 titels te lezen, een soort papieren marathon, maar ik raakte al na een paar titels uitgeput. De teller is blijven steken op 18 zie ik op GoodReads.

Gelukkig merk ik om me heen dat anderen er ook last van hebben. Gelukkig, want falen is toch dragelijker in groepsverband. Adriaan van Dis verwoordde het mooi in een aanmoedigende video. Het onvermogen om je te concentreren en onder te dompelen. De pandemie verzwelgt alle energie.

Ook met films kijken ging het mis. Om de een of andere reden ontbreekt de lust om online te kijken. “Ja, vooral arthouse films zijn lastig,” beaamde een vriendin. “Documentaires gaat nog wel.” Ik dacht na over waarom dat zo zou zijn. Misschien is het leven nu zo onwerkelijk dat er geen fictie meer aan toegevoegd kan worden.

Toch klopt dat niet helemaal want een van de enerverendste belevenissen van het afgelopen jaar was het ondergaan van het theaterstuk Blinded in een volledig verlaten Carré. Met 25 mensen op het podium op meer dan anderhalve meter van elkaar. Er zijn geen acteurs, je krijgt een koptelefoon en hoort de voorstelling in 3D audio, een groot gedeelte in absolute duisternis. Dat geluid was zo levensecht dat ik er op een gegeven moment van overtuigd was dat er iemand om me heen liep, dat ik diens adem zou gaan voelen. Blinded is gemaakt naar mijn favoriete boek Stad der Blinden van José Saramago. Als ik je voor dit jaar twee tips mag geven dan zijn dat: lees het boek en ga naar die voorstelling als die weer terugkeert. Beide zul je de rest van je leven niet meer vergeten.

Dat ik zo weinig grip op het leven had het voorbije jaar maakte dat ik er voor huiverde te kijken naar mijn lijstje goede voornemens van 2020. Mislukkeling zijn in een mislukt jaar, dat is geen prettige gewaarwording. Maar het valt mee. Toen ik zocht naar mijn lijstje goede voornemens kwam ik er achter dat ik ze niet gemaakt had. Gewoon niet. Het zal wel toeval geweest zijn maar ik zie het nu als een wijze beslissing, alsof ik het jaar voorvoelde. Ineens voelt het falen een stuk beter.

Voor 2021 pak ik het anders aan. 2020 was het jaar van overmand worden, dit wordt het jaar van terug knokken. Dus ik maak weer een lijstje.

Allereerst Dry January. In januari geen alcohol drinken en misschien ga ik wel door tot Pasen en maak ik zelfs de 100 dagen vol. Dat is me twee jaar terug uitstekend bevallen. Ik gebruik er deze app voor.

Hardlopen. Drie keer per week 5 km. Vandaag op de eerste dag rende ik al sneller dan me in het hele vorige jaar gelukt is.

40 boeken lezen. De belangrijkste les van afgelopen jaar is dat ik in boeken alleen maar door moet lezen als ze echt bevallen. Anders wordt het huiswerk. En dat maakte ik op de middelbare school ook al niet. Ik ben net begonnen in Revolusi van David Van Reybrouck en ik kan het amper wegleggen. Zo moet het zijn.

Een keer per week lang met iemand buiten m’n lockdown bubble praten. Een kennis mailde dat hij wandelingen met steeds wisselend gezelschap gaat maken om het leegraken van de geest tegen te houden. Puik plan.

Een lijstje met dagelijkse taken, variërend van 30 minuten lezen tot 300 woorden schrijven.

Zo moet 2021 meer energie krijgen, meer opleveren en vooral meer levensvreugde genereren.

Ik wens jullie allemaal een goed 2021, met de kracht om tegenslagen te overwinnen en zoveel moois dat al het lelijke overschaduwd wordt.

2 gedachten over “Goede voornemens, gaan ze nu lukken?

 1. A3

  – Deel een voornemen op in zo klein mogelijk stukjes
  – Benoem die stukjes zo concreet mogelijk
  – Kijk elk kwartaal even terug hoe het gaat
  – Kijk naar het boek GRIP dat hier dieper op in gaat

  Maar je noemde al het belangrijkste waarom voornemens kunnen slagen: ‘Je moet er wel lol in hebben, anders wordt het net werk’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.