Goede voornemens

Goede voornemens worden gezien als het jaarlijks gevecht tegen de bierkaai. Een strijd die zinlozer is dan de War on Drugs. Een hopeloze poging om nog wat van je leven te maken. Ik ging altijd mee in dat cynisme. Onterecht ontdek ik nu. Misschien is mijn leven zonder dat ik het doorheb zo waardeloos dat ik ieder lichtpuntje als een nieuw sterrenstelsel zie maar dan nog is het in ieder geval hoop. En hoop heb je als er niks is, omdat het beter is dan niks.

Natuurlijk zijn de goede voornemens vaak te ambitieus om ze echt te realiseren maar dat hoort ook zo. Als je al je goede voornemens ook daadwerkelijk realiseert dan waren ze te makkelijk. Dan is het is als de handelaar die boos wordt als je niet afdingt en jij direct betaalt wat hij vraagt, want zo blijft hij met het idee zitten dat hij hoger had kunnen inzetten.

New Year's ResolutionsIk nam me begin dit jaar onder meer voor af te vallen, meer te lezen, minder sociale media te doen, meer te sporten. Dat laatste lukt dankzij Nasrdin Dchar die het fenomeen #runwithnas startte: iedere zondagochtend om 10:30 verzamelen voor de Beach House in het Kralingse Bos en dan een rondje van 5 km rond de Plas rennen. Sinds ik dat doe, sport ik ook doordeweeks wat vaker. Afvallen is natuurlijk de jojo die hoort bij bureauwerk waar je, zonder dat je er erg in hebt, weinig beweegt en veel vreet maar ik weeg wel 4 kilo minder dan vorig jaar rond deze tijd. En mijn voornemen om meer te lezen lukte ook. Ik las 14 boeken, meer dan in het jaar daarvoor.

Een van de dingen die me helpen is de app Streaks die ik sinds enige tijd gebruik. Je stelt er maximaal zes doelen in die je wilt halen. 3x per week sporten bijvoorbeeld. Of voor 00:00 uur gaan slapen. Dat lukt – natuurlijk – niet elke dag maar helpt je wel om vaker te doen wat je eigenlijk zou willen doen. En om die doelen zo vaak mogelijk opeenvolgend te halen. Ik heb als dagelijkse doelen onder meer 15 minuten in een boek lezen, 30 punten halen in DuoLingo, 10 trappen lopen. Natuurlijk hou ik dat niet vol maar zonder de app zou ik het helemaal niet doen.

Goede voornemens zijn een eenvoudige manier om je af te vragen wat je aan je leven en jezelf zou willen veranderen. Dat op zich lijkt me al een goed voornemen.

Ik wens jullie allemaal een mooie jaarwisseling, een gelukkig 2016. En goede voornemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.