Ochtendnieuws

Ik houd niet van verhalen die beginnen met ‘vroeger’, daarom zet ik deze zin ervoor want eigenlijk begon dit stukje zo: Vroeger werd ik ’s ochtends wakker en las ik als eerste de krant. Nu word ik wakker en lees ik als eerste Twitter, om te zien wat er die nacht is gebeurd. En daarna de krant, om te lezen wat er gisteren is gebeurd en wat ik daar nog niet van weet. Dat laatste wordt met het jaar minder. Uiteindelijk zal dat verdwijnen.

De vraag is of dat komt omdat ‘de krant’ dan door Twitter, Facebook en consorten is verdrongen of dat de krant de nieuwsfunctie heeft terugveroverd. Voordat je als digitaliër in hoongelach uitbarst: dat laatste zie je bijvoorbeeld bij live blogs, die bij rampen en andere crises de effectiefste manier zijn om nieuws te volgen zonder al je tijd er aan kwijt te raken.

Money for NothingVanochtend postte Reint Jan Potze, presentator van een ochtendprogramma bij Radio Rijnmond dat ik voornamelijk via Twitter volg, de volgende woorden:
@ReintJanPotze:
We gotta install microwave ovens
Custom kitchen deliveries
We got to move these refrigerators
We got to move these color TV’s
#np

Het is een tekst die iedereen die naar mainstream radio luistert al 100.000 keer gehoord heeft. Ik las de woorden en hoorde in mijn hoofd gelijk de muziek zonder dat de radio aanstond. Maar voor het eerst viel me iets op. Het enige woord uit dat refrein dat de 21e eeuw niet overleefd heeft is ‘color tv’s’. Wie zegt er nog kleuren-tv’s? Niemand. Ze zijn niet verdwenen maar als begrip bestaan ze niet meer. Daar valt heel veel over te zeggen maar in die zin heeft de krant de kleurentv toch maar mooi verslagen. Wie had dat vroeger gedacht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.