Thelma & Louise, de Marokkaanse versie

Dit is Thelma & Louise in Marokko, denk je onwillekeurig tijdens het bekijken van Queens, een Marokkaanse roadmovie over twee vrouwen en een meisje die van Casablanca door het Atlas-gebergte op de vlucht zijn voor de politie. De film is mede met Nederlands geld gefinancierd maar heeft hier nooit de bios gehaald. Nu is Queens wel online te zien, met Nederlandse ondertiteling.

Een vrouwelijke gevangene die binnen paar maanden vrij zal komen, krijgt te horen dat haar dochter in een kindertehuis wordt geplaatst. Haar hart breekt en ze besluit dat te voorkomen. Ze ontsnapt uit de gevangenis en neemt haar dochter mee van huis. Op de vlucht krijgen ze gezelschap van een andere vrouw die weg wil bij haar echtgenoot, een vent uit de categorie supereikels. Queens is een feministische film dus vrijwel alle mannen die er in voorkomen zijn onsympathieke afgezanten van het patriarchaat.

De film is een comedy met wat weinig grappen – althans naar mijn gevoel voor humor – en een actiefilm met niet heel veel actie. Wat er wel in overvloed is, is het Marokkaanse landschap en het is geen straf daar naar te kijken. Zo belanden de voortvluchtigen op een gegeven moment bij de Blauwe Rotsen, een gigantisch landschapskunstwerk dat de Belgisch-Franse kunstenaar in 1984 heeft gemaakt met hulp van Marokkaanse brandweerlieden. Het psychedelische kunstwerk kostte drie maanden om te maken.

Queens, het debuut van Yasmine Benkiran die opgroeide aan de Atlantische kust van Marokko, is ook een sprookjesfilm die leunt op djinns. Dat zijn mythische, onzichtbare wezens waar veel mensen in geloven en ook in de koran voorkomen. Als je 1001 Nacht hebt gelezen, vergeet je ze nooit meer.

Benkiran wil met de film vrijheid vieren en de verbeelding stimuleren. Plus natuurlijk Marokkaanse vrouwen stimuleren zich te ontworstelen aan de verstikkende greep van het patriarchaat. In die zin is het wel echt een Marokkaanse versie van Thelma & Louise maar dan met vrouwen waar Marokkaansen zich in kunnen herkennen. Benkiran constateert in een interview dat zij als kind alleen films te zien kreeg waarin Amerikanen de wereld redden en Arabieren problemen veroorzaken. “Alsof je als Marokkaan geen recht had op romances en avonturen.”

Thelma & Louise werd in 1991 uitgebracht en wordt wel gezien als een film die een ‘feminist awakening’ op gang bracht. Het was voor het eerst dat er een actiefilm werd gemaakt met twee vrouwelijke bandieten in de hoofdrol. De regisseur was weliswaar een man maar het scenario, dat een Oscar won, was geschreven door Callie Khouri, een vrouw met Libanese roots. Ook in die zin ligt Queens dichtbij Thelma & Louise. Al moet je niet verwachten dat Queens in kwaliteit bij het origineel in de buurt komt. De 7,4 rating op Imdb moet je met een korreltje zand nemen.

PS: Iedere zondagavond verstuur ik In de Week, een zeer persoonlijke nieuwsbrief over wat ik de voorbije week zag, las, meemaakte en dacht. Abonneer je hier gratis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.